top of page

Konstsällskapet Våga Se tipsar - offentlig konst

I det offentliga rummet finns det mer konst än vad man kan tro, men den går ofta obemärkt. Därför kommer vi här med några tips på konstverk du kan njuta av både ute och inne, över hela landet. Såklart vill vi även belysa våra egna Våga Se konstnärer lite extra!


Marianne Lindberg De Geer

Marianne har offentlig konst över hela landet. Exempelvis hennes skulptur Jag tänker på mig själv i Växjö, utanför Växjö konsthall. Skulpturen gjuten i brons föreställer henne själv naken i en anorektisk respektive överviktig variant – ett verk som många gånger vandaliserats och skapat kulturdebatt i både press och TV. Titeln Jag tänker på mig själv har använts till många av hennes konstverk och kan ses som en pik till det åldrade idealet av en kvinna ska vara ”tyst och söt”


Marianne har även skapat serien Rabbit tales, besående av skulpturer i granit föreställande kaniner. Tanken med serien var att kaninerna skulle föröka sig och sprida sig över hela landet, vilket de faktiskt gjort. Du kan hitta hennes kaniner i Kungsträdgården i Stockholm, Umeå, Lund och utanför Dunkers kulturhus i Helsingborg för att nämna några.



Britta Marakatt-Labba

När kunskapshuset i Gällivare skulle utsmyckas var det Britta Marakatt-Labba ihop med Anders Sunna och Monica L Edmondson som fick uppdraget. Inspirationen och utgångspunkten var himlavalvet och den samiska stjärnhimlen. Kåtans form blev grunden till mönstersättningen och bilden utgår från Polstjärnans mitt, den stjärna som håller upp himlen och mot vilken kåtans stöttare vilar.



Nils Kölare

Åker du med tvärbanan mellan Globen och Alvik får du dig en liten konstrunda fylld av Nils Kölare. Det var nämligen han som fick uppdraget att utsmycka sju av hållplatserna. Du kan på stationerna Globen, Linde, Valla torg, Årstafältet, Årstaberg, Stora Essingen och Alvik se klinkersatta flerfärgade murar där olika färger dominerar beroende på stationen. Utsmyckningen som är i klassisk Kölare stil stod färdig år 2000. I bilden ser du den blåa varianten som finns på Årstafältet.



Daniel EKTA Götesson

Daniel Götesson ställde nyligen ut på Svenskt Tenn i Stockholm. Men i Göteborg kan man alltid hitta verk av konstnären. I samband med att staden firade 400-år skapade man en jubileumspark och Daniel EKTA Götesson fick i samarbete med New Order Arkitektur och Patrik Bengtsson uppdraget att skapa en konstnärlig lekstruktur och utflyktslekplats i parken. Trots att lekplatsen är något helt annat än den grafik han skapade till Konstsällskapet Våga Se, ser man tydligt vem det är som ligger bakom verken.



Gunnar Larson

Tillbaka i Stockholm kan du på flera platser se konst av Gunnar Larson. Exempelvis hans verk Förvandlingar i luftrummet, skapad av plåtar hängande från taket vid Farsta tunnelbanestation.

Han har även utsmyckat Nacka Gymnasium med flera konstverk. Ett av verken är den hela 17 meter långa väggmålningen Fågelsträck. Målningen är placerad i en korridor och beroende på vart i den du befinner dig uppfattas bildernas perspektiv ömsom korrekt och ömsom snedvridna.



13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page