top of page

En kort introduktion till romantiken

Romantiken var en konstnärlig och intellektuell epok med start under slutet av sjuttonhundratalet. Rörelsen präglades av en stark betoning på känslor och fantasi, och som i hög grad påverkade alla aspekter av konsten.

Historia

Romantiken uppstod i Europa under slutet av 1700-talet och nådde sin höjdpunkt under 1800-talet. Konstnärerna inom romantiken ville bryta sig loss från den förnuftstro och de strikta reglerna som hade präglat konsten under upplysningstiden, och istället fokusera på känslor, andlighet, fantasin och det undermedvetna. Romantiken spred sig snabbt över hela Europa och influerade många andra konstnärliga rörelser.

Eugène Delacroix, Liberty leading people, 1830

Romantiken påverkades i hög grad av den franska revolutionens ideal, där man tog avstånd från de aristokratiska sociala och politiska normerna. Istället ansågs individualiteten och fantasin som en auktoritet vilket ledde till en frigörelse från de tidigare strama föreställningarna om hur konsten skulle se ut.

Kännetecken

Romantiken omfattade många olika konstformer, inklusive måleri, litteratur och musik. Men bildkonstens kännetecken inkluderar fokus på fantasi, känslor och det övernaturliga. Konstnärerna inom romantiken använde ofta dramatiska färger och ljus för att skapa en intensiv och dramatisk atmosfär. Naturen, landskap och ljuset var de tematiska fokuspunkterna, men konstnärens egna känslor och subjektivitet är alltid tongivande i romantikens verk.



3 snabba om romantiken

1. Kända romantiska konstnärer inkluderar Eugène Delacroix, Francisco Goya och William Turner. 2. Romantiken hade en stor inverkan på litteraturen och ledde till utvecklingen av flera nya genrer, inklusive skräck och fantasy.

3. Romantiken var inte bara en konstnärlig rörelse utan också en social och politisk rörelse som ville belysa de sociala och politiska orättvisor som fanns i samhället. Sammanfattningsvis ville konstnärerna inom romantiken bryta sig loss från de strikta reglerna som hade präglat konsten under upplysningstiden och istället fokusera på känslor och fantasi. Romantiken omfattade många olika konstformer, inklusive måleri, litteratur och musik. Romantiken hade en stor inverkan på konst och kultur, och dess arv kan fortfarande ses i dagens konstvärld.


 

Vill du lära dig mer om konstepoker?

97 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page