top of page

En kort introduktion till Rokokon

Rokokon är en konstnärlig epok som blomstrade i Europa under den första halvan av 1700-talet. Rokokon stod för den estetiska, graciösa och dekadenta konst som karaktäriserade det galanta 1700-talet, och som följde efter barocken. Medan barocken idealiserade heroism och allvar har verk inom rokokon ett fokus på lekfullhet, det intima och det idylliska. Återkommande var mytologi eller pastorala bilder där ridderlighet och erotik hyllades

 

Rokokons estetik

Till skillnad från barockens idealiserande av heroism och allvar, kännetecknas rokokons motiv av fokus på lekfullhet, intimitet och idyll. Idag förknippar man ofta rokokons konstnärer till det franska hovet och aristokratin. Några av de mest kända konstnärerna var Antoine Watteau, François Boucher och Jean-Honoré Fragonard. Verken utmärks av en sensuell och romantisk estetik, motiven föreställer ofta romantiska scener, kärleksaffärer och vacker natur. Man använde sig av graciösa linjer, mjuka kurvor och pastellfärger.


Målningen Gungan (1767) av Fragonard är ett konstverk som blivit välkänt och som representerar mycket av den konstnärliga estetiken under Rokokon.


Rokokons betydelse och påverkan

Rokoko var en period av kulturell förändring där nya idéer och konstnärliga rörelser växte fram, som förberedde grunden för senare konstnärliga epoker. Rokokon anses ofta som en övergångsperiod mellan barocken och den senare klassicismen. Epoken påverkade även senare konstnärliga rörelser som impressionismen, där konstnärer som Claude Monet använde liknande pastellfärger och mjuka linjer för att skapa sina verk.


Rokokon och mode

Rokoko påverkade också modeindustrin under den tiden. Kvinnors kläder var rikt dekorerade med spets, rosetter och tyll, medan män bar färgglada kläder med volanger och krås. Modeindustrin påverkades också av Rokokons mjuka och lätta estetik, vilket ledde till utvecklingen av nya tyger och material som siden, satin och chiffong. 


3 snabba om rokokon

  1. Rokokon kallas ibland för Barockens feminina version.

  2. Epokens namn kan spåras tillbaka till det franska ordet "rocaille", och menar på användningen av dekorativa sten- och snäckformer.

  3. Rokokons inredning spred sig brett, men den måleriska grenen är framförallt kopplad till Frankrike, och mer specifikt Kung Louis XV.


 

Vill du lära dig mer om olika konstepoker?




56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page