top of page

Madeleine Pyk

Nya litografier av Madeleine Pyk till Konstsällskapet Våga Se


I Skillinge på Österlen träffar vi Madeleine Pyk (f. 1934, Stockholm), en svensk målarlegend. Madeleine ställde för första gången ut sin konst 1956 på Lilla Paviljongen i Stockholm, sedan dess har hon etablerat sig på den svenska konstscenen och blivit en av våra mest omtyckta konstnärer. Hennes lekfulla motiv och skickliga komponering av färger har gett henne en plats i konsthistorien och i många av våra hjärtan. Hon studerade som ung på Konstfack och vid Kungliga Konsthögskolan, efter det har hon ställt ut på museer och gallerier runt hela landet men även utomlands. Senast såg vi henne hos Fabriken Bästekille på Österlen, som fram till den 3 november visar en retrospektiv med över 220 av Madeleines verk. Idag är hon hela 90 år fyllda, och har arbetat med sitt konstnärliga uttryck i decennier, men vissa motiv har varit återkommande sedan starten. Exempelvis en tiger.


"Tigrarna är egentligen min bror Peter, han bidrog till att familjen överlevde kan man säga, pappa hade polio och det var trassligt under kriget. Vi har fortfarande en jättefin kontakt. Tigern kan också vara från Nalle Puh, det var min första barnbok. Peter var precis som Tiger i boken, han skuttade hela tiden och fick alla att bli glada. Mamma brukade läsa den för oss på engelska, hon talade bara franska och engelska med oss för hon var född i Australien och uppvuxen i Frankrike. Jag minns att det var väldigt sorgligt när Christopher Robin övergav alla djuren. Jag har levt kvar där, jag har inte brytt mig om att bli vuxen."


Ett nytt återkommande objekt i Madeleines bilder är en liten robot. Den syns bland annat i verket Vännerna och ska representera artificiell intelligens. Det har talats hett om AI i media och hur det ska påverka våra liv, men Madeleine är inte särskilt orolig. Hon menar istället att hennes lilla robot endast är vilse och helt ofarlig. Hon själv samlar på leksaker och har flera små robotar utspridda i sin ateljé.


"Det här är mina kompisar, roboten har jag döpt till AI och han är med i gänget så att säga, så han är ofarlig."


Med i gänget är även de återkommande djuren; ugglan, kaninen och råttan.


"Det kanske inte är så många som tycker att det är särskilt kul med råttor, men jag vet inte varför jag inte tycker så illa om dem. Alla djur får vara med! Jag matar till och med skator och kråkor. Jag har lite svårt för ormar, men det gäller bara att röra sig försiktigt."

Djuren har haft stor betydelse för Madeleine sedan hon var barn. Hon hade en mycket tillåtande mamma och fick i hemmet ta hand om bland annat hundar, ugglor och kaniner. Hon har alltid varit vegetarian och tar just nu hand om fåglar. Till och med sina drömmar spenderar hon med djuren.


"Mina drömmar handlar ofta om djur. Nyligen drömde jag att mina fåglar flugit ur sin bur, men det var svårt att få in dem igen för det var stora katter som tagit över buren. Ibland kan jag till och med drömma att jag förvandlas till olika djur. Att vi lever ihop i en park, runtomkring oss är allt normalt, men i parken lever vi vilda djur fritt ihop. Jag går ofta och lägger mig bara för att få träffa dem igen."

 

Uppväxten tillbringade hon på Södermalm i Stockholm. I ett hus bredvid Katarinahissen ovanför Slussen hade hon från sitt flickrum utsikt över Mälaren och Gamla Stans horisont. Alla gamla fasader hon då studerade dyker fortfarande upp i hennes verk.


"De här fasadbilderna är egentligen barnminnen när jag tittar ut över Slussen. Jag är uppvuxen på söder och såg hela inloppet vid Gamla Stan. Jag älskar att göra dem orientaliska, ibland blir det siffror eller bokstäver bland fasaderna. Det är också ett sätt att skapa ett djup i bilden."

 


Somrarna spenderade hon däremot på familjens gård på Skägga i Stockholms skärgård. Här fanns både djuren och friheten, och hela släkten kunde samlas. Gården köptes en gång i tien av Madeleines farfar och tiden hon spenderade där har lämnat spår som kan ses i hennes konst, exempelvis i verket Lindalssundet, som även är en faktisk plats vid västra Skägga.  

 

Idag bor och arbetar hon på Österlen, här har hon även uppfört ett museum: Musée M. Pyk. Vi

passar på att göra ett besök medans vi är där. När man kliver in sugs man in i Madeleines fantasi, som hon beskriver som mer genuin än verkligheten, och verken som visas är både gamla och nya. Man kan se clowner, hundar, porträtt och mycket mer, även konst av hennes konstnärskollegor går att hitta. Alla delar av hennes liv återspeglas i bilderna. Åren hon bodde i Nice, somrarna spenderade på Skägga, alla hennes resor och tiden hon arbetade på den ikoniska grafiska verkstaden, Mourlot i Paris,


"Där jobbade jag ett tag. Det var där alla stora gubbarna som Picasso hade jobbat."

Vi pratar även om Ateljé Madeleine, en ateljé som ligger centralt i Paris och har betytt mycket för henne. På sin 50-årsdag 1984 skänkte hon den till Grafiska Sällskapet. Ateljén har huserat mängder av konstnärskollegor och blivit en högt värderad arbetsplats mitt i den levande staden.

 

Madeleine har kallats för ”vår tids stora svenska naivist” och det var Kristina Lugn som sa att det finns ”ett badrum, ett kök och en Madeleine Pyk-tavla i varje svenskt hem”. Det är svårt att inte själv känna nyfikenheten och lekfullheten som Madeleine har inom sig när man ser hennes bilder. Hennes motiv är familjära, både för henne själv då hon målar människor hon träffat och platser hon besökt, men också för oss som betraktar bilderna. Madeleine stannade kvar i barndomen och har med den största skaparglädje målat sig genom livet med enorm finess. I den verkliga barndomen var det henne mamma som läste berättelser, men nu är det hon själv som står för berättandet, och vi spetsar både öron och ögon för att inte missa en sekund. 

 

Litografierna av Madeleine Pyk har titlarna; Vännerna, Tiger Tiger, Festen, Lindalssundet, Harens Hus & Självporträtt. De är tryckta i sammarbete med Björn Lumphé vid Lumphé Litografiska i upplagor om 250 ex.


Litografierna av Madeleine Pyk ingår i Konstsällskapet Våga Se är en del av Konstsällskapet Våga Ses konstkollektion som innehåller över 150 olika grafiska blad av över 50 konstnärer. Allt originalgrafik, numrerat och signerat av konstnären. Som medlem får du välja ett valfritt verk ur kollektionen.



0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page