top of page

En kort introduktion till Kubismen

Kubismen är en av de mest inflytelserika konststilarna i modern tid. Den utvecklades av Pablo Picasso och Georges Braque i början av 1900-talet, och representerade en dramatisk förändring i konstvärlden. 

 

Historia

Kubismen utvecklades under tidigt 1900-tal i Frankrike. Pablo Picasso och Georges Braque anses vara de två mest inflytelserika kubistiska konstnärerna, och även stilens fäder. Stilen ansågs vara

Pablo Picasso, Guernica, 1937

en reaktion på impressionismen, som var den dominerande konststilen under tiden. Trots att kubistiska verk kan framstå som abstrakta, strävade kubistiska konstnärer efter att

hyperrealistiskt avbilda verkligheten. Genom att utforska idén om att visa flera vinklar samtidigt av samma objekt bröt man mot den traditionella normen om perspektiv i en bild. Tekniker som att använda sig av linjering och skuggning för att skapa effekten av ett tredimensionellt objekt på en duk ansågs inte ge en realistisk bild av verkligheten. Istället strävade kubismens konstnärer efter att visa saker som de verkligen är, inte bara hur de ser ut. Att man med deras tekniker kunde ge betraktaren en mer exakt förståelse av ett objekt, landskap eller person.


Två grenar av kubism

Det finns två grenar av kubism: den analytiska och den syntetiska

Utmärkande för den analytiska kubismen var att kondensera ner motivet till grundläggande former och färger. Att bryta ner ett motiv till små geometriska former. Den senare fasen av Syntetisk kubism fokuserade istället på användning av collage för att skapa nya kompositioner. Att skapa en ny helhet av redan definierade former. 


Nedan kan du se två exempel på verk från de båda grenarna, skapade av Kubismens fäder, Pablo Picasso och Georges Braque. Kan du tyda vad de föreställer?

Till vänster: Picassos Bottle of Vieux Marc, Glass, Guitar and Newspaper, 1913, syntetisk kubism

Till höger: Braques Mandora, 1910, analytisk kubism

 

3 snabba om kubismen 

  1. Kubismens start kan spåras tillbaka till när Pablo Picasso och Georges Braque besökte ett retrospektiv av Paul Cézanne. Där läste Picasso ett citat av Cézanne om att skildra naturen: behandla naturen med cylindern, sfären och konen.

  2. Kubismen påverkade inte bara måleri, utan också andra konstformer som skulptur, men även litteratur!

  3. Picasso och Braque samarbetade ofta, och deras verk är svåra att skilja åt från varandra i den tidigaste fasen av kubismen.

 

Verk från Konstsällskapet Våga Ses kollektion i kubistisk anda: 

Nils Kölares serigrafier har samlingsnamnet Ängel. Och det är just vad motiven föreställer, änglar som sammanställts av geometriska former. >> Du hittar verken här


 

Vill du lära dig mer om konstepoker?

275 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page