top of page

8 kulturtips i sommar

Konstbiennalen i Örebro

OpenArt är Örebros återkommande konstbiennal, där samtidskonst från hela världen samsas mitt i staden och upplevs utan entrébiljett. I årets utställning utforskas både vårt inre och det offentliga rummet där konsten ställer oss inför frågor om demokrati, yttrandefrihet och samhällsstrukturer. OpenArt 2024 bjuder in till samtal där konsten blir ett sätt att närma sig politik, kriser och konflikter, samtidigt som lekfullhet och verklighetsflykt erbjuder en paus.




Linn Fernström - I katedralen

Falsterbo Konsthall

Linn Fernström slog igenom på den svenska konstscenen direkt efter hon avslutat sina studier på Kungliga Konsthögskolan. Sedan dess har hon regelbundet visat sin konst på gallerier och museer i hela landet. I sommar är det på Falsterbo Konsthall med utställningen I katedralen.



Harriet Backer, Barndop i Tanum Kyrka

Konsthistoriepodden

"I detta poddavsnitt förenar vi våra forskningsintressen, 1800-talsmåleri och medeltida kyrkor: vi pratar om den norska konstnären Harriet Backers målning ”Barndop i Tanum Kyrka” från 1892. Vanligtvis finns konstverket att beskåda på Nasjonalmuseet i Oslo, men just nu kan man se det på den stora Harriet Backer-utställningen på Nationalmuseum i Stockholm."



Inblick

Nora Art Sommarutställning

Sommartid tar samtidskonst över Bryggeriets lokaler i Nora. I årets sommarutställning deltar 10 konstnärer med verk som innefattar måleri, skulptur, teckning och mycket mer. Utställningen har titeln Inblick, är kurerad av Mats Nilsson och pågår fram till den 4 augusti.



Bea Szenfeld - Haute papier

Skellefteå Konsthall

I utställningshallen på Saras Kulturhus i Skellefteå visas under sommaren Bea Szenfelds utställning Haute Papier i samarbete med Skellefteå Konsthall. I gränslandet mellan konst, konsthantverk och design skapar Szenfeld banbrytande verk som lätt känns igen i kreativt uttryck och skickligt handarbete. Beas Szenfelds signum är papper och att skapa konst genom att omvandla svårarbetade råmaterial till synes fjäderlätta vikta papper i stor variationsrikedom.




Lap-See Lam - Konstnären och den sjungande kocken

K-Special

När Lams föräldrar utan förvarning sålde kinakrogen som varit som familjens andra hem sedan barndomen, bestämde sig dottern för att 3D-skanna restaurangen. Resultatet blev en aldrig sinande ström av konstverk där hon blandar avancerad VR-teknik med kinesiska folksagor och sin egen familjeberättelse. Filmen följer Lap-See genom det stora internationella genombrottet, i en hyllning till konstens kraft att ge oss nya perspektiv på det vardagliga - som en helt vanlig kinakrog.




Söndagsintervjun

Charlotte Gyllenhammar är en av Sveriges mest framstående konstnärer, med uppmärksammade skulpturer och installationer. Hon är dotter till tidigare Volvo-vd:n PG Gyllenhammar och växte därmed upp i en av Sveriges kändaste familjer. I den här söndagsintervjun pratar hon om hur det har påverkat henne och hennes konst, och om varför hon så ofta hänger sina verk upp och ner.



Fluid - Avesta Art 2024

Det ståtliga gamla järnverksbyggnaderna i Avesta är idag ett museum och kulturarena som inte liknar många andra. Varje år är Verket värd för konstutställningen Avesta Art, en sommarutställning som varje år bjuder in nya konstnärer att delta med verk. Titeln och temat för året är Fluid, det engelska ordet för flytande. I utställningen ingår verk där konstnärliga teknikers fysiska egenskaper- som flytande färger eller keramikglasyrens materialitet, är fokus. Man möter även verk som konceptuellt berör naturens flytande ämnen medan andra konstverk tar sin utgångspunkt i det konkreta.



 

10 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page