top of page

6 konsttips i sommar!


Gotland

Körsbärsgården

Helene Billgren & Stefan Uhlinder


Konstnärsduon BU, d.v.s. Helene Billgren och Stefan Uhlinder kommer till Körsbärsgårdens konsthall i juli med en stor utställning där deras konstnärskap möts på olika sätt. De känner varandra väl, konstnärligt och socialt, de gick båda på Valands konsthögskola i Göteborg. Efter en utställning på Galleri Rotor i Göteborg 1985 som var betydelsefull och svetsade dem samman har duon fortsatt ställa ut tillsammans då och då under namnet BU. Båda tycker att samarbetet tillför något till deras respektive konstnärskap



Umeå

Ner till norr / samtida konst i Arktis

Bildmuseet


Världens nordligaste regioner framstår som viktigare än någonsin tidigare. Områden som förut sågs som perifera leder en samhällsomvandling som kommer att forma vår gemensamma framtid. Utställningen Ner till norr presenterar verk av trettio samtida konstnärer från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Kanada, Norge, Sverige och USA, samt från Sápmi och andra urfolksnationer i Arktis. De undersöker vår tids avgörande frågor och använder konsten som en katalysator för förändring.



Svt Play

Sverige!

Mode som konst


Fashionistan Fredrik Robertsson skapade stora rubriker på MET-galan när han förväxlades med superstjärnan Jared Leto. Som samlare av haute couture berättar han om hur han kommit att bli ett namn i modevärlden. Textildesignern Wanja Djanaieff om sitt legendariska mönster som kom i intim kontakt med kung Carl XVI Gustaf. Designern Louise Xins extravaganta kreationer utmanar kommersialismen.



Sommarshopping

Carl Johan De Geer

Rodebjer


Konstnären Carl Johan De Geer som är kopplad till både Konstsällskapet Våga Se och Galleri Helle Knudsen har kollaborerat med modehuset Rodebjer. Hans röster från 60-talet får nu pryda flertalet plagg i Rodebjers siluetter. Perfekta för sommaren!



Sommarlyssning

Konsthistoriepodden


I det senaste avsnittet av Konsthistoriepodden Samtal pågår: När Fried och Herlitz blev konstvetare ställs frågan om varför man ger sig in i konstvärlden. Värdarna berättar om sina egna vägar som började i studier i konsthistoria och ledde till lektorer i Konst- och bildvetenskap på Göteborgs universitet.



Falsterbo Konsthall

Jenny Carlsson & Pål Svensson


Falsterbo Konsthall presenterar i sommar två svenska konstnärer som rönt stor framgång och är väl etablerade på såväl den svenska som den internationella konstscenen. Det är första gången de gör en gemensam utställning, och de lyckas med stor framgång både utmana och förstärka varandra. Precis som det ska vara. Jenny Carlsson Grip är född 1984 i Ronneby. I hennes målningar känner man den kalla, våta jorden. Man känner skogens doft och hör hur det prasslar och rasslar i fjolårslöv och grenar. Pål Svensson är född 1950 i Göteborg. Hans skulpturer i svart sten rör sig mellan det eleganta och det råa. Han var även delaktig på Galleri Helle Knudsens sommarutställning 2022.


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page